Mensen moeten soms flink bijbetalen voor zorg, terwijl ze daar niet op hebben gerekend. In 2013 overkwam dat één op de negen verzekerden.
Dat melden de patiëntenorganisaties NPCF, het Landelijk Platform GGz en Ieder(in) woensdag op basis van een onderzoek dat ze onder ruim 11.000 personen hebben uitgevoerd.
Een derde van hen moest de hele rekening betalen, terwijl ze daar helemaal niet op hadden gerekend. Eén op de vijf draaide op voor ruim de helft van de kosten. Als zij die niet konden of wilden betalen, moesten zij overstappen naar andere behandelaars.
De patiëntenorganisaties roepen zorgverzekeraars op duidelijk aan te geven welke zorgverleners wel en niet zijn gecontracteerd, zodat voor cliënten duidelijk is wat wordt vergoed.
“Verzekerden zoeken die informatie wel, maar kunnen die vaak niet vinden. Meer dan 60 procent van de mensen had eind 2013 nog geen informatie van zijn zorgverzekeraar over welke zorgverleners wel en niet waren gecontracteerd voor 2014.”
Mensen krijgen het advies om goed uit te zoeken welke polis het beste schikt. "Een goedkope polis met een hoog eigen risico kan financieel aantrekkelijk lijken, maar wordt een molensteen om je nek als je ineens toch bent aangewezen op dure zorg'', waarschuwen de patiëntenorganisaties. "Want dan moet alsnog worden betaald voor zorg die niet is ingekocht.''
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl